A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Михайлівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

Підсумки виховної роботи в школі за І семестр 2018-2019 н. р.

Дата: 27.12.2019 15:29
Кількість переглядів: 3101

У 2019-2020 навчальному році педагогічний колектив школи  працює над виховною проблемою району:

  • Виховання в учнів національних та загальнолюдських цінностей засобами інтегрованої освітньої діяльності;
  • та виховною проблемою школи:
  • Формування демократичних цінностей особистості шляхом компетентнісного підходу в організації виховного процесу

Виховна проблема реалізовується через виконання   наступних цілей:

  • Створення умов для реалізації інтересів дитини, формування розумових здібностей та високої пізнавальної культури, організації змістовного дозвілля школярів.
  • Формування духовної культури учнів, прищеплення національних традицій українського народу, громадянського патріотизму.
  • Посилення відповідальності учнів за дотримання навчальної та трудової дисципліни, підвищення їх громадянської активності на основі розвитку самоврядування в учнівському колективі.
  • Формування потреби у здоровому способі життя, збереженні і зміцненні фізичного та психологічного здоров’я учнів як найвищої соціальної цінності.
  • Тісно співпрацювати з громадськістю над проблемами розвитку особистості, взаємодіяти у справі превентивного виховання, у допомозі деструктивним сім’ям.
  • Формування громадської думки з важливих проблем життя, суспільства, людських стосунків.
  • Розвиток самосвідомості, самовизначення, самовиховання та культури самопізнання.
  • Розвиток єдності індивідуальної та колективної діяльності.
  • Сприяння згуртованості класного колективу, духовному збагаченню особистості, виявленню кращих людських рис.

Вирішення завдань виховної роботи у 2019–2020 навчальному році здійснюється за пріоритетними напрямами:

  • національно-патріотичне виховання;
  • морально-правове виховання;
  • формування здорового способу життя;
  • фізичне виховання;
  • екологічне виховання;
  • художньо-естетичне виховання;
  • родинно-сімейне виховання;
  • трудове виховання;
  • сприяння творчому розвитку особистості.

  Виховна робота у І семестрі 2019-2020 н.р. була направлена на створення сприятливих умов для всебічного розвитку дітей на кожному з вікових етапів, їх адаптації в соціумі, формування демократичного світогляду, ціннісних орієнтирів, засвоєння морально - етичних норм, сприйняття власної індивідуальності, впевненості в собі, на усвідомленому виборі здорового способу життя , на осмислення самовизначення у виборі професії, на пропаганду духовних надбань українського народу, на виховання любові до рідної землі ,мови, на формування правової культури, негативного ставлення до протиправних діянь, розвиток учнівського самоврядування, співпрацю з батьками, з закладами охорони здоров’я та громадськими організаціями.

  Виховна робота в школі була спрямована на виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», основних аспектів Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року.

  Виконувались основні засади Концепції національної системи виховання дітей та молоді у національній системі освіти, положення програми Міністерства освіти та науки України «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 кл. загальноосвітніх навчальних  закладів  України»,  Концепція громадянського виховання, національна  Програма патріотичного виховання та інші.

У вересні обстежено житлово-побутові умови соціально незахищених категорій сімей,  в яких проживають учні школи, оформлено соціальний паспорт школи. Було виявлено, що станом на 1 вересня 2019 року у школі налічується: 1 дитина, позбавлена батьківського піклування,  6 дітей з малозабезпечених сімей, 36 дітей з багатодітних сімей, 31 дитина, які проживає в неповній сім'ї.

Постійно проводиться робота з попередження дитячого травматизму серед учнів. Проведено планові бесіди, інструктажі. Із метою активізації роботи з попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму та запобігання бездоглядності серед неповнолітніх, у вересні було проведено Всеукраїнські рейди: «Урок» та «Увага! Діти – на дорозі!», Тиждень безпеки дорожнього руху.

Аналіз стану виховної роботи показав, що всі класні керівники планують виховну роботу з класом: обраний  напрям та виховна проблема, над якою  працюють протягом року; складені психолого-педагогічні характеристики класів; визначені завдання на навчальний рік. Складено графік проведення виховних годин, які проводилися у зручний для дітей та класних керівників час. Класні куточки оформлені відповідно до вимог.

Протягом І семестру 2019-2020 н.р. класними керівниками, педагогом-організатором проведена достатня виховна робота: ранки, вечори, лінійки, виставки малюнків, тематичні тижні, відзначення пам'ятних дат. Учні школи залучались до активної участі в різноманітних шкільних та районних заходах, що сприяло  розвитку індивідуальних здібностей та особливостей учнів, розвитку їх талантів.

  Із метою формування почуття патріотизму у підростаючого покоління, поглиблення знань дітей з історії рідного краю, залучення учнівської молоді до краєзнавчої та пошуково-дослідницької роботи, у школі склалася і діє система національно-патріотичного виховання учнів. 

 До Всесвітнього дня Миру, що відзначається 21 вересня, для учнів початкової ланки лідерами учнівського самоврядування було проведено флешмоб «Хочу жити без війни!».

 Напередодні Дня українського козацтва та Дня Захисника України, старшокласники відвідали Лебединський районний краєзнавчий музей, де відбувся тематичний захід, для учнів початкової ланки було проведено свято «Посвята в козачата», а учні середньої ланки відправились у віртуальну подорож «Земля, козацтвом знаменита». Розповідь місцевого краєзнавця В.П. Медведя перенесла дітей з читального залу сільської бібліотеки у далеке минуле. Присутні дізналися про витоки с. Михайлівки, звідки походять назви вулиць, про життя українського народу у давні часи, про події мазепинської доби та козацьке минуле нашого краю. Бібліотекар Т.І. Парфило ознайомила дітей з літературою, присвяченою побуту та військовому мистецтву козаків, історії гетьманства України та ін. Керівники гуртків Лебединського РБДЮТ Н.Г. Коротич та О.Ю. Холоденко презентували вихованцям фотоальбом-проект «Заповідними стежками рідного краю», а вчитель Михайлівської ЗОШ Л.В. Бирюк організувала з дітьми диспут «Від погляду в минуле залежить шлях у майбутнє». «Повернувшись» у сьогодення, діти відвідали пам’ятник воїнам-визволителям та взяли участь у козацьких змаганнях на свіжому повітрі. 14  жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, учнівський та педагогічний колектив школи брали участь у мітингу, що відбувся біля пам'ятника козакам – мазепинцям.

  Пошуковий загін «Самойловичі» зібрали матеріал на обласний етап Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна» про Михайлівську церкву Різдва Богородиці. В роботі були використані архівні матеріали, спогади старожилів села, зокрема, досвідченого краєзнавця Лебединщини Б.І.Ткаченка.

21 листопада, з метою відзначення Дня Гідності і Свободи в школі було проведено тематичні виховні заходи, учні переглянули документальні фільми про події на Майдані.

23 листопада, з метою гідного вшанування пам'яті жертв геноциду українського народу в роки голодомору 1932-1933 років, учні школи відвідали  Лебединський районний краєзнавчий музей та стали учасниками заходу, присвяченого Дню пам’яті жертв голодоморів.

 6 листопада викладач історії та риторики одного з навчальних закладів Харкова Тимофій Кравченко провів лекцію на тему: «Історія писемності та друку». 9 листопада, у День української писемності та мови, учні 9, 11 класів залучилися до активної участі в написанні радіодиктанту національної єдності.

Педагогічний колектив школи проводить значну роботу по правовому та моральному вихованню учнів. Учителі на уроках і виховних годинах прищеплюють повагу до Конституції України, державних символів, прав і свобод громадян. Із метою правової освіти та правового виховання учнів, у школі з 09 по 13 грудня 2019 р. проведено Всеукраїнський тиждень права, присвяченого Дню захисту прав людини.

Адміністрацією закладу та класними керівниками проводиться певна робота з батьками та учнями щодо попередження правопорушень серед  неповнолітніх: відвідування сімей удома, профілактичні бесіди з питань навчання та виховання учнів. Соціальний педагог, практичний психолог школи індивіду­ально працюють з батьками та учнями, що по­требують підвищеної педагогічної уваги, з ними проводиться робота щодо корекції поведінки дітей.

З метою соціального захисту дітей, запобігання безпритульності та бездоглядності,  педагогічним колективом постійно здійснюється контроль за відвідуванням учнями навчальних занять. На постійному контролі перебуває шкільна документація (книги обліку відсутніх, класні журнали, медичні довідки, письмові пояснення батьків щодо причин відсутності дітей на уроках), проводяться рейди контролю за відвідуванням, за наслідками проведеної роботи зроблено детальний аналіз стану відвідування учнями школи, у кінці семестру видано відповідний наказ по школі.

Протягом І семестру 2019-2020 н.р. у школі активно продовжувала роботу Рада профілактики правопорушень та бездоглядності. Відбулося 4 засідання ради, на яких розглядалися питання порушення Статуту школи, відвідування навчальних занять, робота класних керівників щодо попередження жорстокості та насильства над дітьми, розгляд конфліктних ситуацій. Батькам були надані рекомендації щодо виховання та навчання дітей, організації вільного часу.

 Школа підтримує тісний зв'язок з правоохоронними органами, представники яких проводять профілактичні бесіди зі школярами. 

18 жовтня, в Європейський День протидії торгівлі людьми, соціальний педагог та практичний психолог провели просвітницьке заняття «Скажемо «Ні» сучасному рабству», розповсюдили тематичні буклети серед учнів школи 

В рамках Тижня протидії булінгу для учнів школи проведено тренінгове заняття «Зупинимо булінг!», інтерактивне заняття «Стоп булінг!» 

У листопаді під час Тижня толерантності у школі було проведено наступні заходи:

  • година спілкування «У світі толерантності» (для учнів 1-4 класів);
  • година спілкування «Стежкою добра» (для учнів 5-6 класів);
  • інтерактивне заняття «Планета толерантності: мистецтво жити гідно».

До Міжнародного дня людей з  інвалідністю, що відзначається щороку 3 грудня, у  школі були проведені тематичні заходи: благодійний ярмарок-продаж «З добром у серці» (вилучені кошти перераховано на рахунок Міжнародного Благодійного Фонду «Сильні духом»), інтерактивні заняття «Доброта єднає нас» та «Я такий самий як ти» для учнів 1-3 класів, проведені працівниками психологічної служби, виховні години  «Ріка добра з джерельця милосердя». 19 грудня, у день Святого Миколая, дитина, позбавлена батьківського піклування та дитина учасника АТО отримали солодкі подарунки.

Належним чином у школі організована краєзнавча та природоохоронна робота. 13 вересня  проведено виставку учнівських робіт з природного матеріалу «Щедрі дари осені», на якій кожен клас представив свої композиції з квітів, овочів та фруктів.

Велика увага в школі приділяється естетичному вихованню учнів. Протягом І семестру 2019-2020 н.р. проводилися різноманітні заходи, які формували в учнів естетичні погляди, смаки, почуття прекрасного, розкривали нові таланти:  літературно-пісенна вітальня до Дня вчителя, свято «Золота осінь», позакласний виховний захід до Дня Святого Миколая, новорічний ранок для учнів початкових та середніх класів.

 При школі діє 8 гуртків за інтересами від районного Будинку дитячої та юнацької творчості, а саме:  «Біологія рослин»,  «Природа навколо нас»,  «Витинанка»,  «Юні умільці»,  «Барвистий дивосвіт»,  «Веселий пензлик»,  «Джура», «Криниченька». 79 із 89 учнів школи відвідують гуртки за інтересами, це становить 89% від загальної кількості дітей.

 Учні школи взяли участь у традиційному щорічному районному  конкурсі «Новорічна композиція».

Обдаровані учні школи, діти соціально незахищених категорій під час зимових канікул побували на святі Новорічної ялинки, що проходила під патронатом голови райдержадміністрації, здійснили екскурсію до м. Суми, взяли участь у новорічно-різдвяному святі та переглянули новорічну виставу «Чарівник країни ОЗ» в Сумському обласному академічному театрі драми та музичної комедії імені М.С.Щепкіна

Не стояло осторонь питання суспільно-корисної праці учнів. Систематично проводилася робота по прибиранню шкільного подвір'я та прилеглої до школи території, генеральне прибирання класних кімнат.

У листопаді в школі проходив місячник родинного виховання, в рамках якого було організовано фотовиставку-конкурс «Родина – світ де я живу!», родинне свято «Закосичення».

З метою поглиблення набутих учнями теоретичних знань з безпеки життєдіяльності, вдосконалення практичних умінь та їх відпрацювання в умовах екстремальних ситуацій у жовтні був проведений Тиждень безпеки життєдіяльності, в ході якого були проведені наступні заходи:

  • відкриті уроки;
  • виставка дитячих малюнків;
  • навчально-тренувальна евакуація на випадок надзвичайної ситуації в закладі.

 17 жовтня до школи завітали співробітники 18-тої пожежнорятувальної частини Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Сумській області Ворохобов В.Ю. та Гончаренко М.М. Вони нагадали присутнім правила пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності, розповіли як потрібно поводитися під час виникнення пожежі, навчали користуватися вогнегасником та первинними засобами пожежогасіння, відповідали  на запитання дітей. 

У школі створено систему виховання здорово­го способу життя, яка сприяє розвитку фізичних якостей учнів. Велика увага приділяється питанню організації спортивно-масової роботи. При школі діє  секція «Футбол» від ДЮСШ. Заклад виборов ІІ місце в комплексному заліку ХV районних спортивних ігор школярів у 2018-2019 н. р. серед команд І групи.

9 вересня у закладі проходив Олімпійський тиждень. Традиційно він розпочався загальношкільним пробігом, також були проведені змагання  з  різних видів спорту.

Команда школи брала участь у відкритій першості Лебединської ДЮСШ з фут залу серед юнаків на приз «Шкіряний м’яч» та виборола І місце у відкритій першості Лебединської ДЮСШ з волейболу.

Проаналізувавши стан виховної роботи в І семестрі 2019-2020 навчального року, слід зазначити, що класні колективи 1-11-х класів під керівництвом класних керівників, за участі шкільного самоврядування, активно долучалися до проведення позакласних та позашкільних заходів різного спрямування. Учнівський комітет працював згідно  плану роботи, проводив рейди по перевірці санітарного стану класів, відвідування уроків. Систематично на лінійках, крім тематичних повідомлень, розглядалися щоденні питання із життя школярів. Проте, слід звернути увагу на покращення діяльності учнівського самоврядування школи.

 Отже, можна зазначити, що виховна діяльність у школі проводиться на належному рівні, але поряд з позитивними моментами ще має деякі недоліки, над якими потрібно спільно працювати і вчителям, і учням, і батькам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора