A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Михайлівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2024 12:05
Кількість переглядів: 15

Сьогодні, 21 лютого, відзначається Міжнародний день рідної мови, який в Україні відзначають 24 роки поспіль.

Так, щорічно 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови, запроваджений у листопаді 1999 року згідно з тридцятою сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

Причиною встановлення свята є події 1952 року, коли тогочасна влада Пакистану проголосила єдиною державною мовою урду, яка була рідною лише для 3 % населення. Саме 21 лютого 1952 року під час протесту в місті Дакка поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів.

Після проголошення незалежності Бангладешу (Східний Пакистан) 1971 року у цей день почали вшановувати пам'ять полеглих за рідну мову. За пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Україна почала його відзначати з 21 лютого 2000 року.

Cьогодні у світі існує близько 6000 мов, і майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати понад 30% носіїв мови.

У цей день ЮНЕСКО рекомендує країнам проводити інформаційні заходи для пропагування мовного та культурного різноманіття, щоб спонукати людей до збереження рідної мови, навіть якщо мовами їхнього повсякденного спілкування є інші.

Міністерство культури та інформаційної політики України створили Національну платформу з вивчення української мови, зібравши в одному місці ефективні онлайн та офлайн ресурси, а також мобільні додатки з вивчення української мови, як для українців, які хочуть підвищити рівень володіння української мовою, так і для іноземців, які прагнуть її вивчити "з нуля".

Цікаві факти про українську мову:

  1. Відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. 
  2. За лексичним запасом українська найбільш споріднена з білоруською — 84% спільної лексики, з польською й сербською ми маємо 70% і 68% відповідно спільних слів, а от з російською – 62%.
  3. За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11 .
  4. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, вирізняє нас кличний відмінок, який існує також в латині, грецькій і санскритській граматиках.
  5. 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів.
  6. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва "руська мова".
  7. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П". Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера "Ф". Також варто нагадати, що,згідно з правописом, прийнятим у 2019 році, слова грецького походження пропонують писати з літерою "Т" замість "Ф": "анафема" – "анатема", "ефір"- "етер", "міф", "міфологія" – "міт" і "мітологія", "Афіни" – "Атени".
  8. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид. . У "Короткому словнику синонімів української мови", де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово "бити" — аж 45!
  9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.
  10. Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово "вороги" – "вороженьки".
  11. Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер: дихлордифенілтрихлорметилметан" (хімікат для боротьби зі шкідниками).
  12. В українській мові є особливі слова чи їх набір – паліндроми, які можна читати як зліва направо, так і справа наліво: корок, зараз, я несу гусеня, "І розморозь зором зорі".
  13. Українську офіційно визнали літературною після видання "Енеїди" Івана Котляревського. Тож його вважають основоположником нової української мови.
  14. Найдавнішим друкованим букварем вважається "Буквар" Івана Федорова виданий у Львові 1574 року. Сьогодні у світі існує єдиний примірник цієї книги. Вона була придбана бібліотекою Гарвардського університету
  15. Найбільше перекладів серед українських творів має "Заповіт" Тараса Шевченка: його переклали 147 мовами народів світу.

Тому, з нагоди Міжнародного дня рідної мови в закладі освіти учителями української мови та літератури було проведено вікторини для дітей та цікаві заходи для кращого розуміння і володіння рідною мовою.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора