A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Михайлівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області

Підсумки виховної роботи за І семестр 2020-2021 н.р.

Дата: 05.01.2021 09:48
Кількість переглядів: 12259

 Виховна робота у І семестрі 2020-2021 н.р. була направлена на створення сприятливих умов для всебічного розвитку дітей на кожному з вікових етапів, їх адаптації в соціумі, формування демократичного світогляду, ціннісних орієнтирів, засвоєння морально - етичних норм, сприйняття власної індивідуальності, впевненості в собі, на усвідомленому виборі здорового способу життя , на осмислення самовизначення у виборі професії, на пропаганду духовних надбань українського народу, на виховання любові до рідної землі ,мови, на формування правової культури, негативного ставлення до протиправних діянь, розвиток учнівського самоврядування, співпрацю з батьками, з закладами охорони здоров’я та громадськими організаціями.

  Виховна робота в школі спрямована на виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», основних аспектів Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року.

 Виконувались основні засади Концепції національної системи виховання дітей та молоді у національній системі освіти, положення програми Міністерства освіти та науки України «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 кл. загальноосвітніх навчальних  закладів  України»,  Концепція громадянського виховання, національна  Програма патріотичного виховання та інші.

У вересні обстежено житлово-побутові умови соціально незахищених категорій сімей,  в яких проживають учні школи, оформлено соціальний паспорт школи. Було виявлено, що станом на 1 вересня 2020 року у школі налічується: 1 дитина, позбавлена батьківського піклування,  7 дітей з малозабезпечених сімей, 18 дітей з багатодітних сімей, 19 дитина, які проживає в неповній сім'ї.

Проводиться робота з попередження дитячого травматизму серед учнів. Проведено планові бесіди, інструктажі. Із метою активізації роботи з попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму та запобігання бездоглядності серед неповнолітніх, у вересні було проведено Всеукраїнські рейди: «Урок» та «Увага! Діти – на дорозі!», Тиждень безпеки дорожнього руху.

Аналіз стану виховної роботи показав, що всі класні керівники планують виховну роботу з класом: обраний  напрям та виховна проблема, над якою  працюють протягом року; складені психолого-педагогічні характеристики класів; визначені завдання на навчальний рік. Складено графік проведення виховних годин, які проводилися у зручний для дітей та класних керівників час. Класні куточки оформлені відповідно до вимог.

Протягом І семестру 2020-2021 н.р. класними керівниками, педагогом-організатором проведена достатня виховна робота: виховні заходи, виставки малюнків, тематичні тижні, відзначення пам'ятних дат (відео- та фото-звіти розміщувалися на сайті школи). Учні школи залучались до активної участі в різноманітних шкільних та районних заочних заходах, що сприяло  розвитку індивідуальних здібностей та особливостей учнів, розвитку їх талантів.

Із метою формування почуття патріотизму у підростаючого покоління, поглиблення знань дітей з історії рідного краю, залучення учнівської молоді до краєзнавчої та пошуково-дослідницької роботи, у школі склалася і діє система національно-патріотичного виховання учнів. 

До Всесвітнього дня Миру, що відзначається 21 вересня, учні школи приєдналися до Всесвітньої акції «Голуб миру».

Напередодні Дня українського козацтва та Дня Захисника України,  з метою популяризації українських традицій, любові до рідної землі   у закладі було проведено

  • виставку малюнків «Мій рідний край»;

  • спортивні змагання «Козацькі забави»;

  • тематична виставка у шкільній бібліотеці;

  • виховний захід «Ми маленькі джури» (1-2 кл.);

  • уроки мужності до Дня захисника України.

Рій «Самойловичі» взяв участь у ІІ (обласному) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») (середня та старша вікові групи) у онлайн форматі.

Також учні школи були учасниками ІІ етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської і студентської молоді ім. Т. Шевченка. Учениця 7 класу Ващенко Лілія зайняла 1 місце, а учениця 5 клас Бондаренко Анна - 3 місце. 9 листопада, у День української писемності та мови, учні 9 класу залучилися до активної участі в написанні радіодиктанту національної єдності.

21 листопада до Дня Гідності і Свободи в школі було проведено тематичні виховні заходи, учні переглянули документальні фільми про події на Майдані.

З метою гідного вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу в роки голодомору 1932-1933 р.р. для учнів 6 та 7 класів проведено екскурсії в шкільному музеї, під час якої школярі дізналися про причини, початок та наслідки страшної трагедії. А для девятикласників було проведено урок пам’яті «Голодомор 1932 – 1933 років». Учитель історії Приходько О.Л. розповів про події, що відбувалися на території України та наших сіл у період 1932 – 1933 років. Зачитав спогади очевидців трагедії 1932 – 1933 років. Також підготовлено тематичну виставку літератури та документів. 

Педагогічний колектив школи проводить значну роботу по правовому та моральному вихованню учнів. Учителі на уроках і виховних годинах прищеплюють повагу до Конституції України, державних символів, прав і свобод громадян.

Адміністрацією закладу та класними керівниками проводиться робота з батьками та учнями щодо попередження правопорушень серед  неповнолітніх: відвідування сімей удома, профілактичні бесіди з питань навчання та виховання учнів. Соціальний педагог, практичний психолог школи індивіду­ально працюють з батьками та учнями, що по­требують підвищеної педагогічної уваги, з ними проводиться робота щодо корекції поведінки дітей.

З метою соціального захисту дітей, запобігання безпритульності та бездоглядності,  педагогічним колективом постійно здійснюється контроль за відвідуванням учнями навчальних занять. На постійному контролі перебуває шкільна документація (книги обліку відсутніх, класні журнали, медичні довідки, письмові пояснення батьків щодо причин відсутності дітей на уроках), проводяться рейди контролю за відвідуванням, за наслідками проведеної роботи зроблено детальний аналіз стану відвідування учнями школи, у кінці семестру видано відповідний наказ по школі.

Протягом І семестру 2020-2021 н.р. у школі активно продовжувала роботу Рада профілактики правопорушень та бездоглядності. Відбулося 4 засідання ради, на яких розглядалися питання порушення Статуту школи, відвідування навчальних занять, робота класних керівників щодо попередження жорстокості та насильства над дітьми, розгляд конфліктних ситуацій. Батькам були надані рекомендації щодо виховання та навчання дітей, організації вільного часу.

Школа підтримує тісний зв'язок з правоохоронними органами, представники яких проводять профілактичні бесіди зі школярами. 

18 жовтня відзначався  Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Щоб   привернути увагу, розповісти про ризики,  на які наражаються українці, соціальним педагогом Мариною Шелест та практичним психологом Надією Пещеровою проведено заняття щодо протидії торгівлі людьми для учнів 9 класу.  Його мета - підвищити рівень поінформованості та усвідомлення учнями гостроти проблеми торгівлі людьми, обговорити причини, форми та ознаки цього явища, проінформувати про організації, куди можна звернутися за допомогою.

13 листопада у  Всесвітній   день  доброти було проведено виховні заходи «Я вірю в силу доброти» та «Добро починається з тебе», а до Всесвітнього  дня дитини, який відзначається 20 листопада, - виставку малюнків.

У рамках відзначення Міжнародного Дня толерантності (16 листопада) та з метою формування в учнів загальнолюдських моральних цінностей, задля пропаганди принципів терпимості та розвитку толерантних настанов усіх учасників освітнього процесу з 16 по 20 листопада в нашій школі проходив Тиждень толерантності. Протягом тижня практичним психологом Надією Пещеровою та соціальним педагогом Мариною Шелест для учнів 1- 4 класів проведені розвиваючі заняття «Крокуємо у світ толерантності»,  «Виховуємо толерантність », «Ми різні, але разом», для учнів 5-6 класів -  тренінгове  заняття «Толерантність в колективі». Учнями 7 класу оформлено тематичну стінгазету «Наш світ толерантності», де учні мали змогу висвітлити цікаву інформацію стосовно даної теми. Для учнів та педагогів проведено акцію «Разом до вершин на крилах толерантності», під час якої всі мали змогу поділитися своїми думками щодо рис, якими повинна володіти  толерантна людина та гарними справами, що робить людину толерантною.

Із метою підтримки медичних працівників у протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, розуміння важливості роботи лікаря в умовах пандемії, учні долучилися до акції «Дякую тобі, лікарю!»

19 грудня, у день Святого Миколая, дитина, позбавлена батьківського піклування та дитина учасника АТО отримали солодкі подарунки.

Належним чином у школі організована краєзнавча та природоохоронна робота. 25 вересня 2020 року у Михайлівській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася виставка учнівських робіт з природного матеріалу «Щедра осінь». Діти мали можливість розкрити свою творчість, проявити фантазію, використавши природні матеріали.

З метою пропаганди серед молоді бережливого ставлення до природи учні школи взяли участь у районному дистанційному конкурсі «Новорічна композиція», в якому учениця 6 класу Пещерова Вероніка посіла 1 місце та загальнодержавній акції «Нагодуй птахів взимку».

Велика увага в школі приділяється естетичному вихованню учнів. Протягом І семестру 2020-2021 н.р. організовувалися різноманітні заходи, які формували в учнів естетичні погляди, смаки, почуття прекрасного, розкривали нові таланти:  он-лайн вітальня до Дня вчителя, свято «Золота осінь» (початкові класи), відеопривітання до Дня Святого Миколая, новорічний відео-колаж для учнів школи, розважальна новорічна програма для учнів початкових класів.

Учні школи взяли участь у районному фестивалі «Територія творчості», в якому учениця 9 класу Щедрін Дарія нагороджена дипломом 2 ступеня (номінація «Художнє та авторське виконання»).

Учні школи взяли активну участь у районному онлайн конкурсі «Мелодії осені», а Мордань Аліса (2 клас) зайняла 1 місце. Сулим Георгій (1 клас), Мордань Аліса (2 клас) зайняли 1 місце, Сіробаба Єлизавета (4 клас) – 2 місце у районному етапі обласного конкурсу дитячого малюнка «Я люблю свій рідний край».

 Ващенко Лілія (7 клас) , Журавська Кристина (7 клас), Литвиненко Іванна (7 клас) та Пригара Маргарита (8 клас) стали лауреатами І ступеню  Всеукраїнського дистанційного конкурсу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Битва жанрів».

Учні школи взяли активну участь у конкурсі на виготовлення ялинкових іграшок. Дитячі поробки прикрасили новорічну ялинку, відкриття якої відбулося 18 грудня в с. Михайлівка. Під час святкового дійства директор ТДВ ПЗ "Михайлівка" Микола Зеленський  вручив призи всім учасникам конкурсу.

При школі діє 6 гуртків за інтересами від районного Будинку дитячої та юнацької творчості, а саме:  «Юні флористи»,  «Природа навколо нас»,  «Витинанка»,  «Барвистий дивосвіт»,  «Джура», «Криниченька». 81 із 83 учнів школи відвідують гуртки за інтересами, це становить 98 % від загальної кількості дітей.

У школі створено систему виховання здорово­го способу життя, яка сприяє розвитку фізичних якостей учнів. Велика увага приділяється питанню організації спортивно-масової роботи. При школі діє  секція «Футбол» від ДЮСШ.

11 вересня у закладі проходив Олімпійський тиждень. Усі учні школи взяли участь у проведенні змагань. План проведення передбачав різні спортивні заходи в залежності від вікових особливостей дітей.

Учні 3 класу взяли участь у районному етапі обласного конкурсу відеороликів «Агенти здоров’я», а учні 7 класу – в обласному спортивно-масовому онлайн – заході «Мій друг – активний рух!».

Проте, у виховній роботі школи є певні недоліки. Учень 9 класу Скляр Назар за систематичне порушення правил внутрішкільного розпорядку поставлений на облік шкільної профілактики та наркопосту.

Не всі заплановані  виховні заходи були проведені або організовані на належному рівні з певних об’єктивних причин. Також слід звернути увагу на покращення діяльності учнівського самоврядування школи.

Отже, можна зазначити, що виховна діяльність у школі проводиться на належному рівні, але поряд з позитивними моментами ще має деякі недоліки, над якими потрібно спільно працювати і вчителям, і учням, і батькам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора